Quantcast
Channel: Den Blå Planet
Viewing all 492 articles
Browse latest View live

Hvordan laver hvaler lyde?

$
0
0

Hvaler kan lave mange forskellige slags lyde, men hvordan frembringes lydene i deres krop?

Kan du ikke se videoen?Klik her!

Spørgsmål

Hejsa

Jeg elsker at se naturudsendelser, men når det kommer til store hvaler, der klikker, enten for at kommunikere eller lokalisere sprutter, er der ingen forklaring på, hvordan de gør?

Er det med kæben eller tungen eller er der en “klikker” monteret i næsen?

Med venlig hilsenKim

Svar

Hej Kim

Det er et rigtigt godt spørgsmål, da en del af det stadig er et mysterium.

Tandhvaler som f.eks. kaskelothvaler og delfiner, producerer kliklyde, som de bruger til at finde frem til deres bytte og orientere sig med. De laver lydende ved at presse luft gennem noget der kaldes de foniske læber, som ligner vores næsehule. De foniske læber virker ligesom vores stemmebånd og omdanner lufttryk til vibrationer. Vibrationerne passerer gennem en stor masse af bindevæv i tandhvalens hoved, som kaldes melonen. Melonen giver tandhvalerne deres karakteristiske store pande. Inde i melonen formes og dirigeres lyden væk fra hvalen.

Se også: Nu skal vi lytte til havet

Hos bardehvaler, såsom blåhvaler, fungerer det anderledes, og man er stadig ikke sikker på, hvordan lydende frembringes. Man ved, at de bruger deres strube, og at de ikke udånder, når de producerer lyde. En ting er dog sikkert, de er i stand til at producere smukke sange.

Se også: Hvordan taler dyr under vandet?

Faktisk er Syddansk Universitet i færd med at undersøge et 26 kg tungt strubehoved fra en død sejhval – forhåbentligt vil undersøgelsen gøre os klogere på hvordan bardehvalerne synger.

Med venlig hilsen

Rasmus Jakobsen
Udstillingsansvarlig, biolog
Email


Måske går du også og undrer dig over fiskenes liv, hvad de kan, og hvordan de fungerer. Her kan du stille spørgsmål om alt til Den Blå Planets eksperter. Spørgsmål og svar offentliggøres her på siden og på TwitterSend dit spørgsmål til: brevkassen@denblaaplanet.dk.


Følg os

YouTubehttps://www.youtube.com/user/DenBlaaPlanet
Twitter@DenBlaaPlanet
Facebookhttps://www.facebook.com/denblaaplanet

Gyder alle ål i Sargassohavet?

$
0
0


Hej Den Blå Planet

Vi har et spørgsmål om ål: Den europæiske ål gyder i Sargassohavet, men hvor gyder ål fra New Zealand, Australien og andre steder?

Vi sidder i Norge og fisker iøvrigt efter laks!

Med venlig hilsen

Lars

Svar

Hej Lars

Det lyder da hyggeligt at fiske laks i Norge.

Det er et godt spørgsmål. Man ved ikke ret meget om ålens ynglesteder, men et af de bedst undersøgte formodede gydeområder for ål er Sargassohavet. Danmark har altid været førende i forskningen af de europæiske ål.

Der findes for øjeblikket 18 arter af ål, og fælles for dem alle er, at de lever det meste af deres liv i ferskvand og drager til havs, når de skal yngle.

De yngler i forskellige have, og man ved ikke meget om det. Vores ål, den europæiske ål er godt undersøgt, og man er næsten sikker på, at den yngler i Sargassohavet. Man har også fundet ud af, at den amerikanske ål yngler i Sargassohavet, og at de to åle-arter har et overlappende yngleområde.

Men der yngler ikke flere arter af ål der, så vidt man ved.

Man antager at den new zealandske ål, short finne el, yngler i The Coral Sea ved New Caladonien, men det er også næsten alt man ved om det.

Det er et spændende emne, og der kan skrives mange spændende historier om ål.

Det er trist at vores europæiske ål er presset. Man burde frede dem helt, indtil der er en større fremgang i bestanden.

Knæk og bræk i det Norske.

Med venlig hilsen
Lars Skou Olsen
Kurator og chef for forskning og naturbevarelse

Se også: Den Blå Planet på åletogt i Sargassohavet

I 2014 var Den Blå Planet med på Dana-skibet i Sargasso for at blive klogere på ålen. Se artiklerne fra dengang:

Akvariefilosof på åletogt

Ombord på det flydende laboratorium

Af Sargasso er du kommet

Kun en tåbe frygter ikke Sargassohavet

Datahøsteren “Dana”


Måske går du også og undrer dig over fiskenes liv, hvad de kan, og hvordan de fungerer. Her kan du stille spørgsmål om alt til Den Blå Planets eksperter. Spørgsmål og svar offentliggøres her på siden og på TwitterSend dit spørgsmål til: brevkassen@denblaaplanet.dk.


Følg os

YouTubehttps://www.youtube.com/user/DenBlaaPlanet
Twitter@DenBlaaPlanet
Facebookhttps://www.facebook.com/denblaaplanet

Havodderanlægget er lukket fra den 19. august

$
0
0

Heldigvis kun for en kortere periode.


Fra mandag den 19. august og to uger frem kan man se håndværkere og ikke havodder i havodderanlægget. I perioden vil havodderne være i deres karantænebassin og ikke synlig for gæster.

Regnskoven

Også Regnskoven skal have en tur, hvorfor der er opstillet store stilladser. Det vil dog fortsat være muligt at komme i Regnskoven og se arapaimaer, piratfisk og alle de andre fantastiske dyr.


Forrige


Følg os

YouTubehttps://www.youtube.com/user/DenBlaaPlanet
Twitter@DenBlaaPlanet
Facebookhttps://www.facebook.com/denblaaplanet

Havskildpadden skal hedde…

$
0
0

Den Blå Planets 90 kg tunge havskildpadde har fået et navn.


Fakta
• Navn: Uægte karette

• Videnskabeligt navn: Caretta caretta

• Vægt: op til 170 kg. Den nye vejer allerede ca. 60 kg

• Opvækst: Klækket fra æg og opvokset i et fransk akvarium

• Udbredelse: Uægte karatte lever i subtropiske og tempererede områder (Wallace et al. 2010).

Gaia.

Det er navnet på Den Blå Planets store havskildpadde, som kan ses i akvariets største tank, Oceanet.

Navnet har været længe undervejs. Egentlig behøver en havskildpadde ikke at have et navn. Langt de fleste dyr på Den Blå Planet har ikke navne, det vil fx være en hård opgave, at skulle navngive alle sildene, men det er praktisk at have navne til de store dyr, som der er få af. Fx hedder de to havoddere Agnes og Mojoe.

Læs også: Nærkontakt med havskildpadde

Gaia betyder moder jord

Der har været mange gode bud på, hvad havskildpadden skulle hedde, ikke mindst fra Den Blå Planets gæster, der på Facebook er kommet med mange foreslag. I sidste ende var det dyrepasserne, som blandt alle foreslagene valgte navnet Gaia. Det stammer fra græsk mytologi, og kan oversættes til moder jord.

Læs også: 10 ting du (måske) ikke vidste om havskildpadder

Navnet fortæller historien om, at havskilpadder er kosmopolitter. Ikke mindst havskildpaddearten Caretta Caretta, som er den, der er mest udbredt i verdenshavene. Den føler sig hjemme i Atlanterhavet, Stillehavet og Det Indiske Ocean, dvs. det meste af den blå planet. I millioner år har de rejst tusindvis af kilometer på de store varme havstrømme, og de lever størstedelen af deres liv her.

De kunne snildt komme med i de berejstes klub, og hvis de kunne tænke og tale som mennesker, kunne det være uhyre spændende, at høre hvad de har oplevet på deres evige rejse. Det finder vi dog aldrig ud af via en havskildpaddesamtale, for de er ikke så kvikke, at de kan tale. Den Blå Planets kurator Lars Skou Olsen har engang sagt, at en havskildpadde er omtrent lige så klog som en papkasse, men han er blevet klogere, efter at han har oplevet dens træning. Gaia har lært at komme op og få mad, når dyrepasserne viser et tegn i vandet. Det kan man ikke lærde en papkasse, og det viser altså en vis hjernekapacitet, men der er stadig et stykke op til Einstein.

Læs også: 5 trusler mod havskildpadder


Relateret


Følg os

YouTubehttps://www.youtube.com/user/DenBlaaPlanet
Twitter@DenBlaaPlanet
Facebookhttps://www.facebook.com/denblaaplanet

Er søanemonen plante eller dyr?

$
0
0

Mange tror, at de smukke søanemoner er planter. Men det er forkert.


På Den Blå Planet kan du nu opleve særudstillingen “Koralrevet: Havets sårbare vidunder”. Gemt lige under havets overflade myldrer koralrevet med liv. Selv om koralrevene dækker mindre end 1% af havets overflade, er de levested for 25% af alt liv i havet.

Søanemonen er opkaldt efter anemonen på grund af de mange farverige ligheder. Det skal dog være op til den enkelte, om man synes navnet er passende, for der er store forskelle mellem søanemoner og de anemoner, som så smukt blomstrer i løvskovene i april og maj.

Se også: Koralrevet: Havets sårbare vidundet (særudstilling)

Søanemonen er en dygtig jæger

Søanemoner er nære slægtninge til koraller og vandmænd. De tilbringer det meste af deres liv fast knyttet til klipper på havbunden eller på koralrev. Det lyder måske ikke så action packed, men det er en strategi, der virker for dem. Tålmodigt venter de på, at fisk eller andre små-organismer skal ramme deres tentakler, som kan fange byttet og lamme det med giften fra nældecellerne. Tentaklerne udløses af den mindste berøring og skyder en harpunlignende tråd i deres offer og overfører giften. Det hjælpeløse bytte ledes derefter ind i munden med tentaklerne.

Søanemoner lever altså som andre dyr af at æde organismer. Kødædende planter får ganske vist også et livsvigtigt kosttilskud fra forskellige byttedyr, men i modsætning til søanemonerne mangler planterne et internt kammer til at nedbryde og optage måltidet.

Søanemonefamilien er stor. Der findes mere end 1.000 arter overalt i verdenshavene og på forskellige dybder, men langt de fleste forekommer i tropiske kystfarvande. De findes i mange farver og størrelser fra få millimeter til 1,5 meter i diameter.

Fordøjelses-systemet hos søanemoner er dog primitivt i forhold til mange andre dyr, og affaldsprodukter fra måltidet kommer ud samme sted, som føden kommer ind.

Selv om voksne søanemoner størsteparten af deres liv er stillesiddende ligesom planter, så kan de fleste voksne individer faktisk flytte sig, dog med så lav en fart, at de kunne få en snegl til at ligne Usain Bolt.

De små larver kan også tilbagelægge lange strækninger, inden de slår sig ned for at starte voksenlivet. På det tidspunkt undergår søanemonerne en metamorfose, hvor larverne forvandler sig til voksne polypper. Planter gennemfører ikke metamorfose på samme måde.

Søanemoner skaber hjem for mange klovne

Nogle søanemoner etablerer ligesom koraller symbiotiske forhold til grønne alger. I bytte for at give algene et sikkert sted at bo, hvor der er masser af sollys, modtager anemonen ilt og sukker, bi-produkterne fra algernes fotosyntese.

Endelig er der også søanemonens symbiotiske forhold med mange børns favoritfisk, klovnfisken.

Modsat andre klovne bor klovnfisken ikke i en cirkusvogn, men i en søanemone, hvorfor nogle også kalde klovnfisken for en anemonefisk. Søanemonen er klovnfiskens fort, fordi andre fisk i frygt for de giftige fangearme ikke vil røre søanemonen med en ildtang.

Grunden til at en klovnfisk ikke bliver brændt af søanemonen skyldes, at klovnfisken har et slimlag, der har samme ph-værdi som søanemonen. De kemiske reaktioner bliver derfor ikke udløst af den simple grund, at søanemonen ikke kan kende forskel på sig selv og klovnfisken.

Kilder:
Britannica
Wikipedia


Følg os

YouTubehttps://www.youtube.com/user/DenBlaaPlanet
Twitter@DenBlaaPlanet
Facebookhttps://www.facebook.com/denblaaplanet

Den Blå Planet tuner ind på truede tun

$
0
0

Den atlantiske tun, kæmpefisken, er tilbage i dansk farvand. Den Blå Planet har støttet DTU Aquas tunmærkningsprojekt med DKK 75.000, men hvorfor er det interessant at forske i tun, og hvordan gør man? Det kan du høre chef for forskning og naturbevarelse Lars Skou Olsen fortælle i et interview, hvor han ud over at tale om tun, også bliver overrasket af en mus :)


Fra 2010 og frem blev det diskuteret om tunen var vendt tilbage i dansk farvand, men de seneste år har der ikke været nogen tvivl.

Derfor sejler forskere fra DTU Aqua igen i år ud fra Skagen, for at mærke atlantisk tun også kaldt blåfinnet tun, Thunnus thynnus, så vi kan blive klogere på, hvorfor de kæmpestore fisk efter flere årtier er vendt tilbage som sommergæster i danske farvande, og hvor de er henne, når de forlader dansk territorium.

Det lyder som et nyt mærke på tundåsen i supermarkedet, men det er rent faktisk de kæmpestore tun selv, der bliver mærket med en sender, som sladrer om tunens videre rejsefærd. Dataen er nyttigt i arbejdet med at finde ud af, hvad vi kan gøre for, at tunen fortsat vil vende tilbage som en spændende sommergæst i Danmark.

Dygtig svømmer

Tunfisken er en af de få fisk, der kan opretholde en højere kropstemperatur end det omgivende vands. På grund af den højere kropstemperatur og den hydrodynamiske krop kan tunfisk svømme hurtigt og langt. På vandring er en fisk rapporteret at have svømmet ca. 2300 km på 75 dage – dvs. en gennemsnitshastighed på omkring 30 km i timen.

Verdens letteste job

Der er kun få ting i verden, der er lettere end at finde frivillige, der vil fange tunfisk. For lystfiskere er det en drøm, der går i opfyldelse, når de sejler ud på havet, og får lov at fiske efter en af verdens mest eftertragtede fisk. Det kræver udholdenhed og specielt udstyr, der kan klare en 2,5 meter lang og meget tung krabat. Fra tunen bidder på krogen, til den er i båden, går der en rum tid, så det duer ikke, hvis man er slap i armene.

Tunen, som kan blive op til 3 meter lang og veje over et halvt tons, er en kraftfuld svømmer, der skyder gennem vandet som et projektil. Den kan springe højt i luften, og kroppen er perfekt strømlinet. Den har meget stive finner, kraftige køle på siderne af haleroden og 9-10 små finner på over- og underside af haleroden, der bruges til at styre med. Under jagt kan den svømme omkring 80 km i timen, så lystfiskerne skal være på stikkerne, når de skal forsøge at få dem på krogen.

Tunene håndteres så skånsomt som muligt, og mærkningen foregår ved, at tunen kortvarigt tages ombord på mærkebåden og omgående får en slange indsat i munden med masser af havvand for at sikre ilttilførslen. Herefter sættes mærket på, og der tages en lille prøve af fisken til genetisk forskning. Hele omgangen tager kun et par minutter, til tunen bliver sendt direkte tilbage i vandet.

Se også: 3 ting du bør vide om tun

Kommerciel tunfiskeri er forbudt

I den tidligere tunalder, altså før 1960erne, blev tunfiskene fanget i august og september i forbindelse med store stimer af makrel på vandring. De seneste 50 år har der været drevet et intensivt fiskeri efter tunfisk i alle verdens varmere have, hvilket har medført overfiskning, og de forskellige bestande er gået kraftigt tilbage, hvilket formodentlig forklarer artens tilbagegang i de danske farvande. Fiskeriet efter tun i Danmark toppede i perioden 1950-1955 med en årlig fangst på 800-2000 tons, men er nu helt indstillet.

IUCN Redlist er atlantisk tun, Thunnus thynnus, kategoriseret som truet og trenden er, at der bliver færre af dem i verden.

Den Blå Planets gæster har støttet projektet

Den Blå Planet har støttet tunmærkningsprojektet med DKK 75.000, som kommer fra en moneyspinner i udstillingen. Her har gæster igennem længere tid doneret penge til Den Blå Planets indsats inden for forskning og naturbevarelse. Pengene er nu benyttet til at købe data-sendere, der er sat på tunene.

Dagbog fra tun-forskerne

Hvis du ikke kan få nok af tun, så har forskerne fra DTU Aqua gjort det let at følge med i, hvordan det skrider frem med tun-mærkningerne. På fiskepleje.dk skrives der jævnligt om, hvor mange tun, der bliver fanget, og hvordan vejret kan drille.


Relateret


Følg os

YouTubehttps://www.youtube.com/user/DenBlaaPlanet
Twitter@DenBlaaPlanet
Facebookhttps://www.facebook.com/denblaaplanet

Nuttethedsbarometeret sprænger – 2 nye havoddere flytter ind på Den Blå Planet

$
0
0

Den Blå Planet er det eneste sted i Nordeuropa, hvor du kan opleve havoddere. Snart vokser antallet fra to til fire, når Dixon og Riggs ankommer fra Alaska. Vi kan ikke vente med at vise dem frem.


For fire år siden flyttede havodderne Mojoe og Agnes fra Alaska ind i en specialbygget villa på Den Blå Planet med havudsigt og egen ismaskine. Det var første gang gæster kunne opleve havoddere på dansk jord. Nu får de små lodne havpattedyr snart selskab af artsfællerne Dixon og Riggs, som den 9. oktober lander med privat chartret jetfly i Københavns Lufthavn. Du kan se vores nye havoddere, når dyrlægen vurderer, at de er klar til at komme ud i det offentlige anlæg. Tro os, vi skal nok give besked.

Havodderne blev reddet i sidste øjeblik

Dixon og Riggs er to forældreløse havoddere, der blev fundet alene og forpjusket i Alaskas vildmark.

Da Dixon blev fundet den 9. august 2018, var han kun nogle uger gammel. Spæd, alene og med stort behov for hjælp lavede han små svage kald efter sin mor, som havoddere er dybt afhængige af i begyndelsen af livet. Havodder-samaritterne spejdede efter hans forældre, men der var ikke tegn på, at de var i nærheden. Dixon blev samlet op fra vandkanten, hvor han ikke havde kræfter til at løfte hovedet og trække vejret ordentligt.

I fuld fart blev han overført til Alaska Sealife Center og fik straks behandling. Han vejede blot 3,85 kg, hvilket ikke er meget mere end fødselsvægten for havoddere, og var afkræftet, dehydreret og havde infektioner. Heldigvis lykkes det at redde ham. Dixon blev passet døgnet rundt, indtil han blev seks måneder gammel.

Havodderen Riggs’ historie ligner Dixons. Han blev fundet tæt ved en vej 400 meter fra havet og var mere død end levende. På Alaska Sealife Center lærte han hurtigt at bruge sutteflaske og få mad i skrutten. Riggs blev også passet 24/7, indtil han var seks måneder gammel.

Efter en hård start på livet er der siden sket meget på positiv-siden. Begge havoddere er i dag sunde og raske og vejer 15-20 kg. Bør man så ikke sætte dem ud i fri natur? Jo, det kan man mene, men faktisk kan de ikke klare sig selv på åbent hav, da de ikke har haft en mor til at oplære dem i det virkelige liv. De er 100 procent afhængige af professionelle dyrepassere.

Se også: Havodder bruger redskaber

En rolig start på 1. klasse

Set udefra lever havoddere på 1. klasse. De får lækker sea food i enorme mængder og har egen ismaskine. Derudover flyver de i privat jet, og dyrepassere køber jævnligt nyt legetøj til dem. Forkælet? Ja, det kan man godt sige, men tiltagene er krav, for at havodderne trives. 

Selvom vi ikke kan vente med at vise de nye havoddere til vores gæster, så er havoddernes tarv vigtigst. Når dyrene ankommer, vil der være en rolig overgangsperiode, hvor de skal vænne sig til nye dyrepassere, mens de langsomt fravendes deres gamle. Dyrepasserne fra Alaska er rejst med over, og vil være med i dyrenes første tid i Danmark.

Vi giver besked, når vores dyrlæge vurderer, at de nye havoddere er klar til at blive vist frem for gæsterne. Vi kan ikke vente, til det sker.

Se også: Havodder til CT-scanning

Too cute to handle 

Mange hjerter smelter dagligt ved havodderakvariet. Det er ikke til at stå for så meget blød pels på én gang. Når havodderne ligger mageligt i et isterningebassin og gnasker løs, ja så skal man have et hjerte af sten for ikke at udbryde et nååååååh. Med i alt fire havoddere, Mojoe, Agnes, Dixon og Riggs, forventer vi, at nuttethedsbarometeret sprænger i luften. Men tag ikke fejl af havodderne. De er meget andet end nuttede. De kan bruge værktøj, de kan spise mere mad end den fede og forædte sultan fra børnebogen Hodja fra Pjort, og så har de også en “mørk” side. Det kan du læse mere om her.


Relateret


Følg os

YouTubehttps://www.youtube.com/user/DenBlaaPlanet
Twitter@DenBlaaPlanet
Facebookhttps://www.facebook.com/denblaaplanet

Zebrahajungen skifter striberne ud med prikker

$
0
0

Danmarks første zebrahajunge vokser og forandrer sig med fuld fart. Den bliver længere, tykkere, og så får den prikker. Der er også en lille overraskelse på vej.


Mange mennesker synes, at pattedyr er nuttede og søde, når de er små og nyfødte. Hos fisk og hajer er det typisk anderledes, da en “baby-fisk” i mange tilfælde ligner de voksne fisk, og altså ikke har en særlig baby-faktor.

Fra striber til prikker

Hos zebrahajer er der dog stor forskel mellem en unge og en fuldvoksen haj. Når de store zebrahajæg klækker, og en ny haj kommer til verden, så er de sorte med smukke hvide striber, men som tiden går forsvinder både den sorte farve og striberne. Det er en smuk transformation, når striber bliver til prikker. Lige nu er Den Blå Planets zebrahajunge midt i stadiet og har både striber og prikker, hvilket må kunne inspirere enhver modedesigner.

Se også: Den Blå Planet er blevet en zebrahaj rigere

Zebrahajungen følger sin kurve

Det er en stor opgave for dyrepasserne at passe zebrahajungen. Dyrepasser Mia Rasmussen ser til den cirka 10 gange dagligt og fodrer den 3-5 gange, så hun om nogen følger dens udvikling. Som en anden sundhedsplejerske måler og vejer hun hajungen, og ser om den følger sin kurve. Dataene er vigtig for at vide, at den har det godt.

Se også: Zebrahajunger til sundhedsplejerske

I grafen nedenfor kan du se, at zebrahajen er vokset fra 51 gram til 410 gram og fra 24 cm til 49 cm. Den er altså blevet dobbelt så lang, og har fået meget mere sul på kroppen.

Overraskelse: Nyt zebrahajæg fundet i oceantanken

I videoen slutter dyrepasser Mia Rasmussen med at fortælle en glædelig overraskelse. Der er nemlig fundet et nyt zebrahajæg i oceantanken, og så er det altid spændende at se, om det er befrugtet, og om der er liv derinde. Det kan du få svar på i videoen.


Relateret


Følg os

YouTubehttps://www.youtube.com/user/DenBlaaPlanet
Twitter@DenBlaaPlanet
Facebookhttps://www.facebook.com/denblaaplanet

Havoddernes første tid i Alaska

$
0
0

De nye havoddere Riggs og Dixon havde en hård start på livet. Der var ikke meget krudt i dem, da de blev fundet, men havodderne var heldige at blive reddet af Alaska Sealife Center.


Havodderne Riggs og Dixon blev fundet alene på hver sin bred i Alaska. De havde været døde, hvis ikke at de var blevet reddet af Alaska Sealife Center.

Når havodder kommer til verden er de afhængig af deres mor, som giver dem næring. Ungerne svømmer dårligt og kan ikke dykke fordi deres pels er så tæt og fuld af luft. De er som en prop i vandet. Meget af tiden tilbringes på moderens bryst, hvor de får mælk. Havoddere bliver hos deres mor de første seks måneder, hvor de vokser og lærer, hvordan man skal klare sig på havet. Noget af tiden er det hårdt arbejde, mens det til andre tider er hyggelig afslapning. Sådan ser det i hvert fald ud, når en havodderflok kobler sig sammen i en stor gruppe. Så kan de tage en nap uden at flyde væk fra de andre. Smart. Havoddere bor typisk steder med meget vind, og så er det praktisk at kunne holde sammen på hinanden. En anden metode for at undgå at flyde væk er at vikle sig ind i kelp.

Hvad der er sket med Riggs og Dixon inden de blev fundet vil forblive et ubesvaret spørgsmål. Til gengæld har vi masser af viden om, hvad der er sket siden.

Den Blå Planets samarbejde med Alaska Sealife Center

Det at få havoddere til et akvarium er ikke som at købe to liter mælk i det lokale supermarked. I lang tid har ansatte på Den Blå Planet haft et tæt samarbejde med Alaska Sealife Center, som er placeret i et område, hvor havoddere lever naturligt.

For mange måneder siden gav centeret besked om, at de havde fundet to havoddere i naturen. Siden har der været end masse papirarbejde til de amerikanske myndigheder, og der er og blevet bestilt et fly, og det er blevet besluttet, hvilket personale fra Alaska som skal flyve med havodderne i det iskolde fly, der flyver direkte til København.

I interviewet ovenfor kan du høre om centerets arbejde med havodderne.


Relateret


Følg os

YouTubehttps://www.youtube.com/user/DenBlaaPlanet
Twitter@DenBlaaPlanet
Facebookhttps://www.facebook.com/denblaaplanet

Hovedrengøring i Øresund

$
0
0

Så er hovedrengøringen i gang! Dykkere samler skrald fra Øresund i naturens tjeneste.


Til World Cleanup Day havde Den Blå Planet, Danmarks Akvarium besøg af det lokale dykkercenter ScubaGear, som sprang i Øresund for at samle skrald fra havets bund.

Fem bildæk. Plastikservice og ditto poser. En mobiltelefon. En hovedpude. Øldåser med 30 år på bagen. For nu bare at nævne nogle få af de ”skatte”, som de frivillige dykkere fandt på bunden af Øresund.

”World Cleanup Day” er en årlig begivenhed, der startede i 2018. 157 lande samarbejder i den globale hovedrengøring. Det er særligt plastikaffald, der er i fokus, da det forurener miljøet – både på land og i vand. Mere end 18 millioner frivillige deltog verden rundt, og på Den Blå Planet stod 13 seje dykkere klar til at bruge dagen på at samle skrald i naturens tjeneste.

Fyldte sække med vådt affald

Vejret var det perfekte dykkervejr; høj sol og Øresund lå stille hen, da de første dykkere hoppede i vandet. Trods en stærk strøm, var der desværre hurtigt bid, og de marine rengøringsfolk kom tilbage med de første fyldte læs med vådt affald. Den formidable indsats blev belønnet med varm kakao og kaffe på flydebroen og præmier fra Den Blå Planet til dem, der samlede mest skrald.

Den Blå Planet er en aktiv naturambassadør og har blandt andet den globale plastikforurening som en af sine mærkesager. En problematik, som har uoverskuelige konsekvenser for havenes dyreliv.

”Vores mission er at få børn og voksnes hjerter til at banke for havets forunderlige liv. Det ligger i vores DNA at formidle om havet og dets dyreliv og ikke mindst fortælle, hvordan vi passer på det. Vores håb er at være med til at skabe en masse nye store og små naturambassadører,” siger Lars Skou Olsen, chef for forskning og naturbevarelse på Den Blå Planet.

Udover konkrete events som World Cleanup Day, belyser Den Blå Planet problemet i en ny miniudstilling om plastikforurening, hvor et akvarie har plastikflasker og plasticposer som beboere i stedet for levende fisk. Fascinerende og foruroligende på samme tid.


Følg os

YouTubehttps://www.youtube.com/user/DenBlaaPlanet
Twitter@DenBlaaPlanet
Facebookhttps://www.facebook.com/denblaaplanet

Så tæt var havodderen på at uddø

$
0
0

Havodderne var engang tæt på udryddelse, men har gjort et fantastisk comeback. Bestanden af havoddere har været igennem en rutsjebanetur, fra af at være en stor population til at blive næsten udryddet af pelsjæger og olieudslip til at vokse fornuftigt i antal igen.


Havoddere har dyrerigets tætteste pels, ikke mindre end 8 millioner hår dækker kroppen. Det gør dens pels unik og smuk, så smuk at det var en ulempe for den igennem 1700-1800-tallet, fordi mennesker ønskede pelsen. Pelsjæger dræbte næsten en million havoddere. Heldigvis blev der i 1911 indført en fredningsaftale mellem Canada, USA og Rusland, der skulle beskytte havodderne. Det var på et hængende pelshår, da der kun var cirka 1500 havoddere tilbage på verdensplan. Havodderens fredning gav pote og populationen voksede med succes.

Se også: 10 vilde facts om havodderne

Det frygtelige olieudslip i 1989 

Selvom havoddernes voksede i antal, varede det ikke mange årtier, før den var gal igen. Denne gang var det en gigantisk miljøkatastrofe, der indtraf i 1989 i Alaska. Supertankeren Exxon Valdez stødte på grund ud fra Alaskas kyst og lækkede cirka 42 millioner liter råolie. Udslippet, som skriver sig ind i historien som en af de værste olieforureningskatastrofer nogensinde, aflivede langsomt mange dyr, heriblandt mange fugle og sæler. Olieudslippet var også en katastrofe for havodderne. Deres tætte pelse blev fedtet ind i olie, hvilket er worst-case-scenario for havoddere og flere tusinde døde.

Antal havoddere 1700* = 1.000.000

Antal havoddere 1911* = 1.500

Antal havoddere 2014* = 100.000

Havoddere er sårbare i dag

Selvom bestanden af havoddere er vokset til hele 100.000 og er stabil, er de stadig sårbare og karakteriseret som truet. Der er områder fx ved Alaska, hvor populationen aldrig rigtig er kommet op igen efter pelsjagt og olieslip. Havoddere er sårbare over for forurening, men også fiskenet, som de kan sidde fast og drukne i. Derudover har de en naturlig fjende i spækhuggeren. Alt i alt er bestanden af havoddere dog langsomt stigende, så fremtiden ser rimelig lys ud for dem.

Havoddere er et nøgledyr i naturen

Havodderen er ikke bare et nuttet dyr med en smuk pels. Den er også det, der kaldes for et ”nøgledyr”. Et nøgledyr har stor betydning for forskellige økosystemers bevarelse. Ved de smukke undersøiske kelpskove, findes søpindsvin, som er havoddernes livret. Som illustreret nedenfor vil udryddelse af havoddere begynde en kædereaktion, som sætter fødekæden under pres:

Kædereaktion

   Ingen havoddere –> Mange søpindsvin

 Mange søpindsvin –> Mindre kelpskove

   Mindre kelpskove –> Ringere økosystem

                Ringere økosystem –> Færre leve- og ynglesteder

Færre leve- og ynglesteder –> En fødekæde under pres

Havodderne har haft sig noget af en rutsjebanetur gennem flere årtier, men de har gjort et unikt comeback i antal. Det er godt for havoddere generelt, men også for de undersøiske regnskove, som har stort behov for havodderen til at opretholde deres økosystem.

* Cirkaantal


Relateret


Følg os

YouTubehttps://www.youtube.com/user/DenBlaaPlanet
Twitter@DenBlaaPlanet
Facebookhttps://www.facebook.com/denblaaplanet

Den Blå Planet hjælper med at undersøge biodiversitet ved kysterne

$
0
0

Hvordan undersøger man hvilke fisk, der lever ved Danmarks kyster?
Mens du tænker over det, kan du læse, at forskere fra Aarhus Universitet og Danmarks Naturfredningsforening er i fuld sving med at få styr på, hvilke fisk, der lever langs de smukke danske kyster.


HavBlitz er et citizen science projekt, der benytter miljø-dna til at kortlægge havets biodiversitet langs de danske kyster. 400 frivillige danskere hjælper forskerne med at skabe et øjebliksbillede af livet i havet.

1 liter havvand.

Det er alt, hvad der skal til, for at forsker kan skabe sig et godt billede af, hvilke fisk, der lever i et område. Alle fisk og havdyr sætter nemlig eDNA-spor i havet på deres levesteder, og ved at undersøge denne eDNA kan forskerne se hvilke fiskearter, der findes omkring prøvestederne.

Området ud for Den Blå Planet er et af de 100 prøvesteder, hvorfra der den 29. september blev taget en prøve. Den Blå Planets vandprøve indgår i den landsdækkende kortlægning af Danmarks kystnære biodiversitet under projektet HavBlitz.

Havet er altid i forandring

Det bliver spændende at se, hvilke dyr der lever langs Den Blå Planets kyst, men naturligvis også alle de andre danske kyster. Måske gemmer der sig arter, som vi ikke har været opmærksomme på før. Den græske filosof Heraklit sagde, at man ikke kan bade i den samme flod to gange, for det vand man bader i flyder videre. Også havet er i konstant forandring, og fx kan varmere havvand være med til, at nye fiskearter besøger kysterne.

Vandprøverne skal tages igen i maj 2020 og samme år afsluttes projektet. Resultaterne offentliggøres på havblitz.dk.


Relateret


Følg os

YouTubehttps://www.youtube.com/user/DenBlaaPlanet
Twitter@DenBlaaPlanet
Facebookhttps://www.facebook.com/denblaaplanet

Zebrahaj går i trance under træning

$
0
0

Du kan ikke få en haj til at give pote eller sætte sig, når der bliver sagt ”sit”, men faktisk kan du godt træne hajer. Det gør dyrepasserne dagligt på Den Blå Planet, hvilket giver store fordele.


I den store oceantank på Den Blå Planet kan du opleve mange slags hajer, som dagligt fodres og aktiveres af dyrepasserne. Træningen bag kulisserne er skræddersyet til den enkelte art. ”Target-træning” bliver brugt til mange af dyrene. Det betyder, at hajerne har lært at genkende objekter, som de skal hen til for at få mad. Guitarfiskene har fx lært at følge en rød target, som guider dem op til overfalden, mens hammerhajerne svømmer hen til en lyserød bold for at få mad. Zebrahajerne bliver fodret på en sorte platform.

Håndfodring af zebrahajer

Ved den sorte platform ved oceantankens kant sidder Den Blå Planets dyrepasserelev Melanie Gehring klar til fodring. I forbindelse med hendes afsluttende eksamensprojekt, har hun fokuseret på en ny træningsmetode, der skal gøre det nemmere for dyrepassere og dyrlæge at kom helt tæt på dyret. Der er kun en 20 centimeter lang tang mellem Melanies hænder og hajernes tænder, som ellers bliver brugt til at knuse og pulverisere skaller og kan gøre stor skade på en finger eller to… men der er heldigvis kun interesse for de store stykker fisk. Hajerne bliver fodret en ad gangen, og de nusses på næsen og aes på kroppen, når de svømmer langsomt forbi.

Hvordan får man en haj til slappe helt af?

Hajernes hud er lavet af bittesmå hudtænder, og føles derfor lidt ligesom asfalt, så de bliver ikke nusset for hyggens skyld. Berøringen af dyret gør det nemmere at komme tæt på, og sørger for at hajerne ikke bliver stresset, hvis de en dag skal behandles eller medicineres.

En af hajerne svømmer elegant forbi, og Melanie tager blidt fat i halen for at kigge nærmere på nogle små sår. Selvom det går stærkt, så kan hun se, at de små bidemærker er fra deres parringsritualer, og ikke er noget at bekymre sig om. Hannen bider i hunnens hale for at kunne vende dem om for at bedre kom til.

Hajer kan gå i en slags trance

Når zebrahajhunnen ligger på ryggen, kommer hun i en tranceagtig tilstand, der hedder Tonic Immobility, som gør hun slapper helt af. Samme tilstand kan opstå underparringsritualer i naturen:

https://www.youtube.com/watch?v=E2PHdg1pCj4

Tonic Immobility er en tilstand, som dyrepasserne også kan fremprovokere ved at vende hajerne på ryggen. Det gør det nemmere for dem at sundhedstjek zebrahajerne, og kan kun opnås fredeligt, hvis dyrene er vant til at blive aet på kroppen.

Den populære haj

Zebrahajer er oplagt at træne sådan, da de ikke behøver at svømme konstant for at trække vejret, som de fleste andre hajarter, men trives ved bunden af havet, hvor de pumper vand igennem deres gæller, og kan derfor ligge stille uden problem.

De er også kendt for at være lærenemme, og fremskridtet er tydeligt over de par uger, hvor Melanie træner dem. Efter få gange er der en tydelig forbedring i deres træning, og de begynder at ligge stille mens de venter på et klap på næsen og en godbid.

På Den Blå Planet har zebrahajerne været meget omtalte, da vi både har en zebrahajunge, der vokser hurtigt, og et nyt zebrahaj æg, som bliver passet godt på. Det giver os en spændende mulighed for at se, hvordan de udvikler sig igennem livet, og der vil forhåbentligt blive trænet en helt ny generation af zebrahajer ved den sorte platform.


Relateret


Følg os

YouTubehttps://www.youtube.com/user/DenBlaaPlanet
Twitter@DenBlaaPlanet
Facebookhttps://www.facebook.com/denblaaplanet

Behårede VIP-gæster ankommer med privatfly til Den Blå Planet

$
0
0

Hvis du tror, at superstjerner som Rihanna, Lady Gaga og Ariana Grande stiller store krav, så har du ikke hørt om havodderne Dixon og Riggs fra Alaska. De to er landet i Københavns Lufthavn med privatfly for derefter at flytte ind i specialbygget villa med egen pool og havudsigt på Den Blå Planet.


Hvem der bare rejste med samme elegance som havoddere: Privatfly, direkte rute Alaska-København, perfekt nedkølet kabine, 170 kilo særligt udvalgte delikatesser, 50 kilo is og ditto udstyr og så et helt hold af tjenere i form af dyrlæge og dyrepassere klar til at servicere selv dit mindste behov.

For fire år siden flyttede havodderne Mojoe og Agnes fra Alaska ind i en luksusvilla på Den Blå Planet med udsigt over Øresund og egen ismaskine. Det var første gang gæster kunne opleve havoddere på dansk jord – og stadig det eneste sted i Nordeuropa. Nu har de små lodne havpattedyr fået nye kollegaer i form af artsfællerne Dixon og Riggs.

Se også: Havodder bruger redskaber

Fra efterladt til superstjerner

Dixon og Riggs er to forældreløse havoddere, der blev fundet alene og forpjuskede i Alaskas vildmark. Da Dixon blev fundet sommeren 2018, var han kun nogle uger gammel. Alene, underernæret og med akut behov for hjælp. Havodder-samaritter fik Dixon samlet op, og i fuld fart blev han overført til Alaska SeaLife Center og fik straks behandling og blev passet døgnet rundt.

Havodderen Riggs’ historie ligner Dixons. Han blev fundet 400 meter fra havet mere død end levende. På Alaska SeaLife Center lærte han hurtigt at bruge sutteflaske og få mad i skrutten. Riggs blev også passet 24/7, indtil han var seks måneder gammel.

Efter en hård start på livet for de to små nuttede kræ er det kun gået fremad. Begge havoddere er i dag sunde og raske og vejer 15-20 kg. Ingen af dem kan dog klare sig i naturen, da de ikke har haft en mor til at oplære dem i det virkelige liv. De er 100 procent afhængige af professionelle dyrepassere.

Se også: 10 vilde facts om havodderne

En rolig start på 1. klasse

Selvom Den Blå Planet ikke kan vente med at vise Dixon og Riggs til gæsterne, så er havoddernes tarv vigtigst. Når dyrene ankommer, vil der være en rolig overgangsperiode, hvor de skal vænne sig til Den Blå Planets dyrepassere. Dyrepasserne fra Alaska er rejst med over og vil være med i dyrenes første tid i Danmark. Også Den Blå Planets direktør har personligt været med i flyet for at hente dyrene hjem:

”Havodderne var engang tæt på udryddelse, men har gjort et fantastisk comeback. De er en nøgleart inden for naturbevarelse, og vi er stolte af, at vi som det eneste sted i Nordeuropa kan vise denne art for vores gæster. At alles hjerter også smelter, når man ser vores nu fire havoddere,er blot en ekstra bonus. Vi håber, at Dixon, Riggs, Agnes og Mojoe får vores gæster til at gå herfra som aktive naturambassadører,” siger Jon Diderichsen, direktør på Den Blå Planet.

Du kan se Den Blå Plantes nye havoddere, når dyrlægen vurderer, at de er klar til at komme ud i det offentlige anlæg. De bliver døgnovervåget indtil da. Tro os, vi skal nok give besked.

Se også: Så tæt var havodderne på at uddø

Sådan transporterer man to havoddere 6500 kilometer

Havodderne ankommer i et Bombardier Global 6000, som er charteret gennem og delvist sponsoreret af operatøren NetJets, der har opereret siden 1964. Handlingen har Quick Cargo Service stået for.

Flyet har den særlige egenskab, at man kan sænke temperaturen til 12-14 grader i kabinen, hvilket Dixon og Riggs trives bedst med. Men temperaturen er (næsten) lige så lav i resten af kabinen – så det er en kølig omgang for medfølgende dyrepersonale. Flyet kan også levere et næsten almindeligt tryk – da havodderne ikke kan tåle det tryk, der normalt er i 10-11 kilometers flyvehøjde.

Flyveturen tager 8 timer direkte fra Alaska til København – næsten over Nordpolen.

Transport og øvrige omkostninger er støttet af Knud Højgaards Fond.


Relateret


Følg os

YouTubehttps://www.youtube.com/user/DenBlaaPlanet
Twitter@DenBlaaPlanet
Facebookhttps://www.facebook.com/denblaaplanet

Dyrepassere bevæbnet med 2000 watts hårtørrere

$
0
0

Pelspleje er utrolig vigtigt for havoddere, derfor blev der også handlet hurtigt, da dyrlæge og dyrepassere kunne se, at de nye havoddere Riggs og Dixons pelse ikke var, som de skulle være.


I disse tider hvor kropsbehåring er under hårdt pres, så er det godt, at havodderne er ligeglade med hårmode. De har ikke bare hår på ryggen og på tæerne – de har hår næsten overalt, hvilket stiller store krav til pelspleje.

Med ankomsten af Dixon og Riggs har pelsen været noget af det, som dyrlæge og dyrepasserne har holdt et skarpt øje med. Det er nemlig kritisk, hvis den ikke er velplejet. Og faktisk kunne de på dag 2 observerer, at ikke alt kørte på skinner.

Havodderen har den tætteste pels af alle dyr. De har 26.000 til 165.000 hår per kvadratcentimeter, hvor mennesket til sammenligning har 80.000 – 150.000 hår på hele kroppen. De har brug for hvert eneste hår, fordi de er det eneste marine pattedyr, der ikke har et særligt fedtlag som isolering mod det frysende havvand.

Noget af Dixon og Riggs pels var ikke plejet ordentligt, så kulden kunne lettere trænge ind til deres hud og gøre dyrene kolde. Det kan man ikke se på for længe som dyrlæge og dyrepasser, så det blev besluttet at bedøve begge havoddere og hjælpe dem med pelsplejen.

De nye havoddere er blevet føntørret fra top til pote

I bedste frisør-stil stod dyrepasserne klar med kraftfulde hårtørrer. På beskrivelsen af hårtørrerne stod: “Hårtørreren har en motor på 2000 watt, hvilket giver dig en hurtig tørring af dit hår. Hårtørreren passer til alle typer hår, og den kan let indstilles på varmen og hastigheden”. Nu kan vi hermed tilkendegive, at der med “alle typer hår” også kan menes havodder-hår.

For at havodderne ikke skulle være i narkose for længe, blev der arbejdet hurtigt og grundigt. Skidt blev fjernet og pelsen blev tørret i en fart.

Nu hvor havodderne alligevel var bedøvet foretog dyrlæge Kasper Jørgensen nogle ekstra-tjek. Han lyttede til hjerterytmen, undersøgte om tænder og tandkød så ordenligt ud og tog blodprøver mv.

Hårpleje er vigtigt

Havodderen har ikke tæt pels på poterne, hvorfor den holder sin poter oppe, når den hviler, så den bevarer kroppens varme.

Hvis du synes, at din kæreste bruger meget tid på at sætte frisuren om morgenen, så er det ingenting ift. hvor meget tid en havodder bruger på sin pels. Meget hår kræver meget pleje. Så hvis de ikke jager, spiser eller sover, så er de nok igang med at pleje pelsen.

Her et par dage efter at havodderne blev bedøvet kan vi observere, at det lille indgreb har haft en positiv effekt. Pelsen ser fin ud, og havodderne kan igen pleje den ordentligt alle steder.


Relateret


Følg os

YouTubehttps://www.youtube.com/user/DenBlaaPlanet
Twitter@DenBlaaPlanet
Facebookhttps://www.facebook.com/denblaaplanet

Endelig! Nu kan du opleve 4 havoddere på Den Blå Planet

$
0
0

Så skete det. De to ny havoddere Riggs og Dixon er blevet forenet med Mojoe og Agnes. Dyrepasserne kan ånde lettet op, for det ser ud til, at havodderne har stor glæde af hinanden.


Endnu et kapitel er blevet skrevet i Den Blå Planets havodderbog. De to nye unge beboer er nu flyttet ud af deres karantæneområde, og er blevet forenet med de to ældre havoddere Agnes og Mojoe.

Forud for foreningen mellem havodderne har der været travle, men gode dage og nætter, hvor Riggs og Dixon har skulle vænne sig til sit nye hjem og komme af med jetlaggen.

Se også: Sjov efterårsferie på Den Blå Planet

En blød overgang fra Alaska til Den Blå Planet

Der er blevet gjort et stort arbejde for at gøre overgangen fra Alaska til Den Blå Planet så blød som overhoved muligt. Fx er et Alaska-team bestående af 3 personer rejst med over Atlanterhavet, så det er kendte ansigter, der står for fodringerne og træningen. Og for at det ikke skal være løgn, så er der også blevet medbragt spandevis af foder, så havodderne får lige præcis den slags mad de plejer, sea-food naturligvis.

En havodder kan jo godt være kræsen, så her har det også været vigtigt at give tryghed og ro. Langsomt bliver de nu introduceret for den “danske” mad, og det går fint. For at illustrere kræsenheden så forsøgte dyrepasserne at give Mojoe en lodde-fisk fra Alaska, men den ville han ikke spise. Da han så fik en fisk nøjagtig magen til fra Danmark, så spiste han den straks. Haps!

Se også: Dyrepassere bevæbnet med 2000 watts hårtørrere

Nu kan gæster opleve de nye havoddere

Der har været god stemning i foderkøkkenet, og hvor dyrepasserne ellers færdes, siden ankomsten af de nye havoddere, for det er gået rigtig godt med at få dem hertil. De har spist fint og har haft en sund adfærd. Og netop fordi det er gået så godt, har tiden været inde til, at de nye havoddere endelig kunne blive vist frem for gæster og samtidig blive sat sammen med de to ældre havoddere.

Først blev den ældre havodder Agnes inviteret ind i karantæneområdet, hvor den var sammen med Riggs og Dixon for første gang i mens, at der var dyrepassere til stede, der fodrede dem (se video nedenfor). Det forløb roligt. Så gik dyrepasserne ud for at se, hvordan havodderne ville reagere, uden af der var mennesker til stede. Her blev dyrene overvåget med overvågningskamera.

https://video.denblaaplanet.dk/agnes-mode-riggs-og-dixon

Da mødet gik godt, var det tid til sidste step: At lukke dem alle ud i de store anlæg, hvor Mojoe var, og hvor de kunne opleves af gæster.

Mojoe og Agnes har haft en rolig adfærd i forhold til at møde dem. Det minder lidt om hunde, der mødes i en park. Havodderne undersøger hinanden og svømmer og dykker sammen – det ligner leg.

2 komiske situationer ved isbadet

Der har været interessante øjeblikke ved havoddernes isbade. Kort tid efter at Agnes blev sat sammen med havodderne var Riggs kravlet op i et lille badekar fyldt med is, men pludselig kom Agnes forbi og væltede isbadet, så havodder og isterninger røg på gulvet. Det så komisk ud, og det har nok været en måde for Agnes at markere sig på.

https://video.denblaaplanet.dk/havodder-agnes-vaelter-riggs-i

En anden måde hvorpå Agnes har vist sig frem på er ift. det store isbad, hvor hun endnu ikke har inviteret Riggs og Dixon op. Mojoe må gerne være der og nyde isterningerne, men det er endnu for tidligt med de nye havoddere.

Begge eksempler er tegn på, at havodderne markerer sig overfor hinanden, men det har ikke været mere voldsomt end dette. Der kunne godt have været et scenario, hvor de virkelig gik til makronerne og bed hinanden for at vise hvem, der er øverst i hierarkiet, men det er ikke sket. De interagerer meget sammen, og det ser ud til at foregå på en god måde, hvor det er til gavn for dem alle.

Havodderne bliver fortsat observeret dag og nat, og vi krydser fingre for at de gode takter fortsætter.


Relateret


Følg os

YouTubehttps://www.youtube.com/user/DenBlaaPlanet
Twitter@DenBlaaPlanet
Facebookhttps://www.facebook.com/denblaaplanet

Halloween: Er kryb hyggeligt er uhyggeligt?

$
0
0

Skorpioner, edderkopper og slanger er på mange menneskers liste over dyr, som de ikke ønsker nærkontakt med, men sådan behøver det ikke være.


I forbindelse med halloween stiller vi skarpt på de små kræ, som mange synes er ulækre og ligefrem uhyggelige, men som vi på Den Blå Planet er glade for.

Det er desværre normalt at være bange for edderkopper og slanger mv., men faktisk kan du komme af med angsten, som i de fleste tilfælde ikke er rationel. Vi har tidligere skrevet om, hvordan du kan få et bedre forhold til edderkopper, og måske endda ende med at holde af dem.

I forbindelse med Halloween har vi lavet en video, hvor vi viser to forskellige tilgange til dyrene. Hvis du tør, så skru helt op for højttalerne og se den ovenfor. Vi synes, at det kan være hyggeligt med lidt uhygge.

Se også: Nye skorpionunger på Den Blå Planet

Slå ikke edderkopper ihjel

Vi skal naturligvis ikke bestemme, hvordan du skal behandle edderkopper derhjemme. I mange hjem bliver de 8-benet klasket eller forsvinder ind i sulten 550 watts støvsuger.

Der er dog gode argumenter for at få et sundt forhold til edderkopperne. De er en del af naturen og vores indendørs økosystem. De kan endda være hjælpsomme ved at æde parasitter, andre edderkopper og myg. Edderkoppebid er sjældne, til gengæld er de ufarlige for danske arter.

Mennesker er ikke et fødeemne for edderkopper, faktisk foretrækker de at holde afstand til os, da vi kan være et farligt bekendtskab.


Forrige


Følg os

YouTubehttps://www.youtube.com/user/DenBlaaPlanet
Twitter@DenBlaaPlanet
Facebookhttps://www.facebook.com/denblaaplanet

Halloween hos havodderne

$
0
0

Havodderne er blevet aktiveret og beriget med græskar. Det er naturligvis fordi, at det er halloween.


De fire havoddere på Den Blå Planet er nogle pilfingre, der elsker at rode med alt, hvad de kan komme i nærheden af. Derfor giver dyrepasserne dem jævnligt nyt legetøj, som de kan rode rundt med. Variationen er vigtig i deres træning.

I forbindelse med halloween har dyrepasserne lavet en lille ekstra ting. Fire græskar er blevet udskåret og fyldt op med foder og lagt på frost, sådan at de amerikanske havdyr kunne få en særlig amerikansk oplevelse.

Havodderne har naturligvis ingen interesse i halloween, men som man kan se på videoen ovenfor, så har de til gengæld stor interesse i græskar :)


Forrige


Følg os

YouTubehttps://www.youtube.com/user/DenBlaaPlanet
Twitter@DenBlaaPlanet
Facebookhttps://www.facebook.com/denblaaplanet

Kæmpe fisk med skudsikker vest

$
0
0

Nyt studie viser at skællene på arapaimaen, Amazonas største fisk, er tæt på umulige at bryde igennem og kan få selv en piratfisk til at opgive ævred.


Militærhistorisk har der i årtusinder været et våbenkapløp mellem angrebsvåben og forsvarsudstyr. Opfindelsen af store skarpe sværd har givet inspiration til hårde og tunge kamprustninger. Brugen af gas i krig, har givet anledning til at medbringe gasmasker på slagmarken – endda til heste.

Evolutionært våbenkapløb

Millioner af år før mennesker udkæmpede den første krig, har der været et lignende våbenkapløb mellem jordens arter. Sagt lidt simpelt, så har nogle dyr overlevet, fordi de havde et stærkt våben, fx store skarpe kløer og/eller tænder, hvor andre har klaret sig ved at have et godt forsvarsværn mod angrebslystne arter, som ønskede at æde én. Naturen kan give tusindvis af eksempler på “våben” til lands, til vands og i luften.

En art som har klaret sig suverænt godt er Amazonas kæmpefisk, arapaimaen som er én af verdens største ferskvandsfisk. Man har fundet 150 millioner år gamle fossiler af den, og arten lever skam stadig, fx kan man se den i Den Blå Planets regnskov.

Hvad får en art til at overlever så mange år?

Det er der mange svar på.

Arapaimaen har fx et stærkt våben. Den kan suge sit bytte ned på et splitsekund, så et intetanende byttedyr knap når at opdage, at det er blevet til en frokostmenu.

Monsterfisken kan også noget andet smart. Den kan klare sig i iltfattigt vand, hvilket er en kæmpe fordel i regnskovens floder, hvor iltindholdet er lavt pga. varmen og den store mængde organiske materiale, der findes her – visse steder er iltindholdet nede på 0.5 ppm.

Lavt iltniveau kan give de fleste fisk åndenød, men sådan er det ikke for arapaimaen, som er tilpasset til at kunne ilte sit blod ved hjælp af luft i stedet for vand. Fisken har ikke lunger, men dens svømmeblære, som er forsynet med mange blodkar, fungerer som en slags lunge, og cirka 4 gange i timen svømmer den op til overfladen for at få ilt.

Amazonas kæmpe er ikke til at skyde igennem

Forsvarsmæssigt har arapaimaen et utroligt spændende skæl, som man ikke har lyst til at bide i. Heller ikke selvom man er en sulten piratfisk med barberbladsskarpe tænder.

Dens skæl er enorme. De kan bliver 6 cm i diameter. Ikke alle fisk har skæl, men blandt de skællede fisk, har arapaimaen de største.

Forskere har godt haft kendskab til skællenes styrke, og ny forskning understreger det nok en gang. Test af små frakturer viser at skællene er noget af de hårdeste og mest fleksible materiale, man kender til i naturen. Arapaimanen bærer altså konstant rundt på en skudsikker vest, som er nærmest umulig at trænge igennem, uanset hvilket rovdyr der forsøger.

Arapaimaens lette og stærke skæl inspirerer designere

Det er mere end 300 år siden, at man stoppede med at udvikle tunge rustninger, da de ikke var effektive ift. skydevåben, der vant frem. Men der er stadig interesse for at udvikle syntetiske materialer, der kan beskytte effektivt, og her kan man få god inspiration fra arapaimaens stærke og fleksible skæl, der vægtmæssigt er let, ift. hvad man kan skabe syntetisk med samme styrke.

Trods arapaimaens utrolige overlevelsesevne så kan selv den stærkeste skælstruktur ikke klare angreb fra mennesker, som fanger dem for at spise dens kød, der eftersigende skulle smage godt.


Forrige


Følg os

YouTubehttps://www.youtube.com/user/DenBlaaPlanet
Twitter@DenBlaaPlanet
Facebookhttps://www.facebook.com/denblaaplanet

Glem Romeo og Julie – der er rokke-romantik i Oceanet

$
0
0

Den Blå Planet har fået en ørnerokke, som har et særligt talent for at føre sine gener videre. Han er blevet sat sammen med en gammel flamme, med hvem han i årevis har fået et utal af unger. Vi håber, det vil ske igen.


Det er fantastisk, når vi får unger på Den Blå Planet, ikke mindst for dyrepasserne. Fx har det været utrolig spændende at få en zebrahajunge.

Se også: Sensation: Den Blå Planet er blevet en zebrahaj rigere

Nye unger betyder, at vi får muligheden for at vise, hvordan dyrene udvikler sig, og vi kan dele dem ud til andre akvarier, så de ikke skal hentes i naturen.

Derfor bliver der også arbejdet med avlssamarbejde på tværs af akvarier.

Den 12. november 2019 fik Den Blå Planet en ørnerokke-han, som akvariet har et særligt forhold til. Det særlige forklares fint i en mail, som dyrepasser Mia Rasmussen sendte i oktober :)

Mail sendt 23. oktober 2019

Emnefelt: True love story 💕

Hej Anders

Glem Romeo og Julie, Titanic, The Notebook og Pretty Woman!

Nu sker det! Det vi alle har ventet på!!

De var et hengivent forhold i 14 år, de fik 15 unger sammen og alt var fryd og gammen… men så blev de “uretfærdigt” skilt fra hinanden pga. avlsprogrammet.

Men kærligheden har overvundet alt, og nu kommer han helt fra Holland og skal bo her ved os! (Man kunne også sige, at deres langdistance forhold ikke gik længere, og at det selvfølgelig er manden, der må flytte for kærligheden).

Anyway!! Han kommer den 11. november, og jeg syntes, vi skal lave et indslag om det!

Det er så spændende :D

Mia Rasmussen
Zookeeper / commercial diver

Mail sendt 25. oktober 2019

Hej Mia
Det lyder rigtig godt :) – fedt, at vi har fået en dato på.
Og Mia, så er det alletiders, når du laver mit arbejde og finder den perfekte vinkel til historien – det gør alting meget nemmere. Tak.

Anders Engrob
Digital redaktør

Vente vente vente

Nu er ørnerokken i Oceanet og alt ser ud, som det skal. Nu handler det bare om at vente og se, om de to gamle ørnerokker kan finde melodien sammen igen. Det håber vi. Det vil være fantastisk at kunne vise ørnerokkeunger til vores gæster igen.

Se også: Ørnerokkeunger snyder chefdyrepasser

Hvis der sker noget, skal vi naturligvis nok give besked på alle kanaler.


Forrige


Følg os

YouTubehttps://www.youtube.com/user/DenBlaaPlanet
Twitter@DenBlaaPlanet
Facebookhttps://www.facebook.com/denblaaplanet
Viewing all 492 articles
Browse latest View live